Blodprøver kan gøre dig klogere på din sundhed

At få taget blodprøver kan virke som en uoverskuelig og skræmmende oplevelse, men det er ofte en meget hurtig og simpel undersøgelse, der kan give dig stor viden om din krop og din sundhed. Når du får taget blodprøver, kan du finde ud af alt fra, hvor meget sukker der er i dit blod, til om du har en infektion eller visse sygdomme.

Hvad blodprøver kan afsløre om din sundhed

Blodprøver kan afsløre en række forskellige ting om din sundhed. De kan for eksempel afsløre, om du har en infektion, anæmi, diabetes eller andre sygdomme. De kan også afspejle, hvor godt dine organer fungerer, og om du har nogle vitamin- eller mineralmangler. Derudover kan blodprøver også vise, om du er gravid.

Hvor ofte bør man tage blodprøver?

Blodprøver tages typisk for at undersøge, om der er noget i kroppen, som ikke fungerer optimalt. Det kan eksempelvis være, at man har for højt kolesterol, eller at man har en infektion. Blodprøver tages også ofte for at se, om man har nogle vitamin- eller mineralmangler. Derudover tages blodprøver også ofte som en del af en rutineundersøgelse, hvor lægen gerne vil have et overblik over ens helbredstilstand. 

Hvor ofte man skal tage blodprøver afhænger dog af flere forskellige faktorer, herunder alder, køn og eventuelle sygdomme. Generelt anbefales det dog, at alle personer over 18 år får taget en blodprøve en gang om året. Dog kan det være nødvendigt at tage dem oftere, hvis man har en kronisk sygdom eller andre helbredsproblemer.

5 myter og facts om blodprøver

  1. Man skal faste inden en blodprøve: Dette er ikke rigtigt. Man behøver ikke at faste, inden man tager en blodprøve. Dog kan det være en god idé at undgå at spise fedtholdig mad inden prøven, da dette kan påvirke prøvens resultater.
  2. Blodprøver er smertefulde: Selvom nogle mennesker synes, at det gør ondt at blive stukket med en nål i armen, så er det faktisk ikke smertefuldt for alle. Nogle mennesker oplever ingen smerter overhovedet.
  3. Man skal have et recept fra lægen: I Danmark er det muligt at få taget blodprøver uden recept fra lægen. Dog skal man være opmærksom på, at der kan være forskel på priserne afhængig af, hvor man tager sin blodprøve.
  4. Blodprøver kan altid vente: Dette er ikke rigtigt. Hvis man har mistanke om, at der er noget galt med ens helbred, så bør man altid få taget en blodprøve hurtigst muligt. Jo tidligere problemet opdages, jo bedre chance er der for effektiv behandling.
  5. Risikoen for smitte med HIV/AIDS via blodtransfusioner er meget lille: I Danmark er der en meget høj standard for blodbankerne, og derfor er risikoen for at få smitte via blodtransfusioner meget lille.