Robinsonlisten – markedsføringsbeskyttelse af private

Hvis man ikke ønsker at blive kontaktet af forstyrrende telemarketingsælgere og modtage uopfordret reklamer, så skelner man i markedsføringsloven imellem privatpersoner (CPR) og virksomheder (CVR).

Det betyder, at selvom du har reklamebeskyttet din virksomhed. Må telemarketingmedarbejdere altså godt ringe til dig som privatperson (med mindre du er en enkeltmandsvirksomhed som driver erhverv fra din private bopæl).

Er du ikke en enkeltmandsvirksomhed med postadresse på din private bopæl, bør du derfor sørge for både at reklamebeskytte din virksomhed (se hvordan du gør her), og tilmelde dig til reklamebeskyttelse for private på Robinsonlisten.

I denne guide får du svar på, hvordan du kommer på Robinsonlisten og hvad det medfører.

robinsonlisten

Hvad er Robinsonlisten?

Robinsonlisten har fået sit navn efter den fiktive hovedperson, Robinson Crusoe, som i romanen strander på en øde ø og lever isoleret.

Robinsonlisten er således et register over privatpersoner eller enkeltmandsvirksomheder, der ikke ønsker henvendelser i markedsføringsøjemed på deres postadresse, hvor deres navn og adresse er skrevet udenpå samt telefonopkald fra telesælgere. Den dækker post, e-mail og telefon.

Når du er tilmeldt listen, får du heller ikke reklamer fra de virksomheder, som du er kunde hos. Det kunne fx være banker, telebranchen eller realkreditinstitutter. Du kan dog aftale med den enkelte virksomhed, at du fortsat ønsker at modtage henvendelser fra denne.

Hvem må henvende sig til dig, hvis du er på Robinsonlisten?

Selvom du er reklamebeskyttet på robinsonlisten, så er der visse undtagelser ifølge loven. Du kan derfor stadig modtage lovlige opkald og breve på din postadresse fra andre organisationer, der ikke udfører erhvervsmæssig virksomhed, som henvender sig i markedsføringsøjemed.

Eksempler på organisationer:

  • Analyseinstitutter
  • Velgørende foreninger
  • Politiske partier

Ønsker du ikke at disse henvender sig til dig på din adresse eller via telefonen, skal du kontakte hver enkelt organisation og bede dem op at stoppe kontakten til dig. Henvendelserne skal stoppe straks, uanset om du står på Robinsonlisten eller ej, og du kan klage til Forbrugerombudsmanden, hvis du alligevel får opkald fra virksomheden.

Andre virksomheder som er undtaget fra Robinsonlisten er dem som omdeler post og reklamer til din adresse. De bryder ikke loven så lange de sætter et omslag om almindelige reklamer og aviser, hvor der står din adresse men ikke dit navn, for eksempel kan der stå ”til husstanden” efterfulgt af din adresse. Hvis du derimod har et Nej tak skilt på din postkasse, der viser at du ikke ønsker at modtage reklamer og ugeaviser, selvom der er omslag omkring dem.

Er du erhvervsdrivende med tilknyttet hjemmeside? Tilbyder vi et elektronisk ”reklamer – Nej tak” mærke, du kan indsætte på din hjemmeside. Du finder det her.

Desuden beskytter Robinsonlisten dig ikke imod elektroniske reklamer og henvendelser, da denne form for markedsføring kun er lovligt, hvis man som privatperson har givet sit samtykke til at blive kontaktet på denne måde. Her bør du være opmærksom på, at mange konkurrencer netop har det hovedformål at få dit samtykke til direkte markedsføring som betingelse for at deltage i konkurrencen.

Hvordan tilmelder du dig Robinsonlisten?

Du kan gratis tilmelde og afmelde dig Robinsonlisten på borger.dk. Ønsker du at en anden hjælper dig med registreringen, har du også mulighed for at afgive en digital fuldmagt.
Du skal være opmærksom på, at registreringen er personlig. Er I flere personer i husstanden, som vil slippe for henvendelser i markedsføringsøjemed, skal hver enkelt person tilmelde sig listen enkeltvis.

Der kan gå op til 3 måneder før registreringen træder i kraft, da Robinsonlisten kun bliver opdateret en gang i kvartalet.

Virksomheder skal tjekke Robinsonlisten

Virksomheder, der ønsker at rette uopfordret henvendelse til privatpersoner via post med navn og adresse eller via telefonsalg, har pligt til at undersøge Robinsonlisten for dermed at se om den pågældende person har frabedt sig denne type markedsføringshenvendelser. Virksomheder kan tjekke Robinsonlisten på CPR-registrets hjemmeside.

Bliv reklamebeskyttet og få dit eget digitale "Reklamer - nej tak"

Før du ansøger skal du sikre dig:

  • At din virksomhed er reklamebeskyttet i CVR-registret – Du kan finde en guide til hvordan her.
  • At mærkatet er korrekt indsat på din side, inklusiv link – Mærket kan du finde her.

Som tilmeldt får du:

  • Ret til at bruge mærkatet på din side.
  • Optagelse på listen over reklamebeskyttede virksomheder.